Deze heerlijke vers gebrande vliespinda’s uit Zuid-Afrika, ook wel bekend als cafépinda’s, is de meest bekende van alle pinda’s, een lekkere knapperig pindaatje om zo uit het vuistje te eten. Altijd lekker bij iedere gelegenheid!
De pinda of ook wel aardnoot, grondnoot, olienoot of apennoot genoemd, is geen noot, maar een peulvrucht. De pindaplant behoort zoals alle peulvruchtdragenden tot de vlinderbloemenfamilie. Zoals bij andere planten bevindt de bloem zich bovengronds, en daaruit ontwikkelt zich na bevruchting een peul met meestal twee zaden. Daarna ondergaat de vrucht een bijzondere ontwikkeling: de stengel waaraan de peul groeit wordt langer en boort zich in de grond. Onder de grond rijpt de vrucht en gaat vervolgens, onder natuurlijke omstandigheden, over tot ontkieming. De pindaplant is een eenjarige plant die afkomstig is uit Zuid-Amerika en werd door de Spanjaarden in de 16e eeuw in tropische en subtropische gebieden over de gehele wereld werd verspreid.
In september en oktober worden de pindaplanten geoogst, waarna ze met de pinda’s omhoog gelegd worden om te drogen. Uitgegraven pinda’s bevatten 25 tot 50% vocht en moeten indrogen tot 10% of minder voordat ze opgeslagen kunnen worden. De grootste producenten van pinda’s zijn China, Israël, de Verenigde Staten, Argentinië en Zuid-Afrika. Israël en Egypte produceren voornamelijk voor export van de rauwe noten in dop. China exporteert ook rauwe noten in dop, hoewel het grootste deel van de oogst in gepelde vorm wordt geëxporteerd of gebruikt voor de productie van arachideolie.
Ongebrande (rauwe) pinda’s kunnen gepeld en gegeten worden. Voor consumptie is het echter gebruikelijk rijpe pinda’s eerst te branden. Vooral in de winter worden ze wel ongepeld gebruikt (en dikwijls aangeregen) als voedsel voor wilde vogels.
Vitamine B3, B11 en E zitten relatief veel in de pinda. Ook bevatten pinda´s veel van het aminozuur tryptofaan. Er zit in de pinda veel van het mineraal mangaan. 90 gram pinda´s zijn genoeg voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) mangaan. Verder zit er koper in. Mangaan en koper zijn de enige mineralen van betekenis in het pindaatje.
Pinda’s bevatten zeer veel onverzadigd vetzuur dat goed is voor je hart. De gezonde onverzadigde vetten helpen mee om hart- en vaatziekten te voorkomen. Pindakaas, pindasaus en de pinda zelf kan ervoor zorgen dat je hart in betere conditie is dan als je de pinda’s zou laten staan. Gebruik overigens wel biologische pindakaas waar alleen pinda’s en zout in zitten.
Allergie-informatie: Pinda’s zijn glutenvrij. Dit product wordt verpakt in een bedrijf waar ook pinda’s en noten worden verwerkt.