Vandaag besteld, morgen lekker eten

Tijdelijk gratis bezorging

De Notenkoning

Pistachenoten ongepeld (gebrand)

per 250 gram

4,95

Pistachenoten uit Iran, ongepeld en gebrand. De pistacheboom is een loofboom waarvan de noot de zogenaamde steenvrucht is. De pistacheboom lijkt in bepaalde opzichten op de amandelboom en de walnootboom. De pistache behoort dan ook tot dezelfde familie als de walnoot. De herkomst van de pistacheboom ligt in Groot Iran (Irak en Iran samen). Pistachebomen groeien onder andere in Afghanistan, Griekenland, India, Iran, Italië, Pakistan, Turkije en de VS. In geheel Europa is Iran de grootste leverancier van pistachenoten. Gevolgd door de VS doch deze worden als minder lekker ervaren. In veel landen zoals Afghanistan en Pakistan groeit de pistacheboom in het wild in bergachtige streken en lijkt daar meer op een struik dan op een boom.

De pistachenoten groeien in trossen aan een boom en kan worden vergeleken met de groei van druiven. Al naar gelang de noot rijper wordt, groeit de noot, waardoor de harde huls op een gegeven moment openbarst. Deze noten worden ook wel ‘splits’ genoemd. De pistachenoten die niet openbarsten zijn de zogenaamde ‘non-splits’. Deze noten zijn niet voldoende gerijpt en daarom niet eetbaar. Aangezien alleen de vrouwelijke pistachebomen noten produceren, groeien dus niet aan alle bomen de vruchten; er zijn namelijk mannelijke en vrouwelijke bomen. De vrouwelijke boom levert om het jaar een volledige oogst.

In veel niet geïndustrialiseerde landen worden de pistachenoten met een stok uit de boom geslagen en in een deken opgevangen. In de grote producerende landen worden ze tegenwoordig machinaal geoogst. Met een grote tractor met trilarm, waar een groot net boven gespannen is, worden de noten van de boom geschud.

Pistachenoten zijn net zoals vele andere notensoorten goede leveranciers van diverse vitaminen, mineralen, proteïnen en gezonde vetten. Deze gezonde noot is rijk aan antioxidanten. In het pistachenootje zitten veel fytonutrienten zoals caroteen en polifenolen. Samen met de grote hoeveelheid vitaminen uit het B-complex en vitamine E zorgen deze stoffen voor een goed werkend afweersysteem. Het met mate eten van deze heerlijke nootjes is dus goed voor uw gezondheid.

Allergie-informatie: Pistachenoten zijn glutenvrij. Dit product wordt verpakt in een bedrijf waar ook pinda’s en noten worden verwerkt.

Meer van De Notenkoning

Bekijk alles van De Notenkoning