Vandaag besteld, morgen lekker eten

Tijdelijk gratis bezorging

De Notenkoning

Paranoten gepeld (ongebrand)

per 250 gram

4,95

De paranotenboom komt van nature voor in Suriname, Guyana, Venezuela, Brazilië, Colombia, Peru en Bolivia en groeit voornamelijk langs de oevers van de Amazone, Rio Negro, Rio Vaupés en de Orinoco op plaatsen bij een gemiddelde jaartemperatuur van 28 °C. Het is een van de grootste bomen uit het regenwoud met een hoogte tot 50 meter, een spanwijdte van 25 tot 35 m en een stam van 1 tot 2 m dik. Het is bekend dat sommige bomen meer dan 500 jaar oud worden. De vrucht van de paranoot is hard, kegelvormig, weegt zo’n 2 kg en heeft een diameter van 10 tot 15 cm. In deze vrucht bevinden zich gemiddeld 17 paranoten. De boom wordt nauwelijks geteeld. De gehele productie komt bijna alleen van in het wild verzamelde noten uit Brazilië en Bolivia. In Brazilië noemt men de paranoot ‘castanhas do Pará’, naar Pará. De Nederlandse naam is hiervan afgeleid. Paranoten zijn ook bekend onder de naam Brazielnoten of Amazonenoten.

Paranoten worden o.a. gebruikt in studentenhaver. Ze bevatten 65% vet, 17% eiwit en 9% koolhydraten. Ze zijn daarnaast een goede bron van de antioxidanten seleen en vitamine E. Ook bevatten ze de mineralen magnesium, zink, calcium en ijzer.

Paranoten hebben net als bijna alle andere levensmiddelen ook een kanttekening. Te veel van iets goeds is ook niet goed. Ze bevatten zoveel selenium dat ons lichaam erdoor vergiftigd kan raken. 100 gram paranoten bevat bijna 3500% van de minimale Dagelijks Aanbevolen Hoeveelheid, maar met zes stuks ga je al richting de maximaal aanbevolen hoeveelheid selenium per dag en bij die 100 gram op één dag kun je een seleniumvergiftiging krijgen, waarvan de symptomen variëren van maagpijn tot broze of witte nagels, haaruitval, jeuk, huiduitslag en zelfs geïrriteerdheid of vermoeidheid.

Ook bevatten paranoten ongeveer 1000 maal zoveel radium als andere etenswaren. Radium is een radioactief element, wat door de enorm diepe wortels van de boom uit de grond van het regenwoud wordt gehaald. De hoeveelheid is echter nog steeds zeer klein in vergelijking met de natuurlijke straling die we in het dagelijks leven meekrijgen, dus het wordt niet als een gezondheidsrisico gezien, ongeacht de ingenomen hoeveelheden.

Allergie informatie: Paranoten zijn glutenvrij. Dit product wordt verpakt in een bedrijf waar ook pinda’s en noten worden verwerkt.

Meer van De Notenkoning

Bekijk alles van De Notenkoning