Vandaag besteld, morgen lekker eten

Tijdelijk gratis bezorging

De Notenkoning

Kleine gele rozijnen

per 250 gram

1,95

Deze medium maat gele rozijnen uit California wordt veel gebruikt in allerlei gerechten. Altijd een goede kwaliteit en lekkere frisse smaak. Uitstekend geschikt om in de keuken te gebruiken voor eindeloos veel toepassingen.

Een rozijn is een gedroogde druif. Het drogen gebeurt om de druif langer te kunnen bewaren. Druiven groeien in trossen aan wijnstokken. Op het zuidelijk halfrond zijn de druiven in maart rijp; op het noordelijk halfrond in augustus en september. De trossen worden van de struiken afgeknipt en op plastic folie in de zon gelegd om te drogen. Het vochtgehalte daalt, de druif krimpt en laat los van de steel. Tijdens het drogen worden de druiven donkerder van kleur. Door de druiven voor het drogen te drenken in potas, blijven ze licht van kleur. De potas veroorzaakt ook kleine barstjes in het vel, waardoor het droogproces wordt verkort. Het drogen op traditionele wijze duurt gemiddeld zeven tot veertien dagen; dit hangt af van het weer. Tegenwoordig worden de rozijnen in windtunnels gedroogd waarmee het droogproces aanzienlijk verkort wordt en er een constante kwaliteit gewaarborgd is. Om ze daarna nog beter te kunnen bewaren worden deze rozijnen nog gezwaveld, dat wil zeggen behandeld met zwaveldioxide. Het is dan ook aan te raden deze rozijnen voor consumptie te wassen om de ontstane sulfieten te verwijderen.

Rozijnen kunnen zo worden gegeten, maar worden ook in allerlei gerechten gebruikt. Een bekend recept met gele rozijnen is boerenjongens.

Het woord rozijn komt uit het Frans: ‘raisin’, waar het gewoon ‘druif’ betekent. Een ‘rozijn’ heet: ‘raisin sec’, ‘droge druif’.

Allergie-informatie: Rozijnen zijn glutenvrij. Deze gele rozijnen zijn gezwaveld. Dit product wordt verpakt in een bedrijf waar ook pinda’s en noten worden verwerkt.

Meer van De Notenkoning

Bekijk alles van De Notenkoning