Vandaag besteld, morgen lekker eten

Tijdelijk gratis bezorging

De Notenkoning

Chiazaad

per 150 gram

2,25

Chiazaden komen van de Salvia hispanica, familie van de munt plant. Deze komt van origine uit de centrale vallei van Mexico. Chiazaden waren een belangrijk onderdeel van het dieet van de Azteken en de Maya cultuur. Het werd door de Azteken als waardevoller dan goud geacht en soldaten gebruikten het als overleving rantsoen. Na de komst van de Spanjaarden is dit gewas en de buitengewone eigenschappen die de zaden hebben grotendeels vergeten.

Chiazaden bevatten vezels, omega-3, mineralen en proteïnen. Ze zijn zelfs één van de rijkste bronnen voor plantaardige omega-3. Daarnaast zijn de chiazaden van nature resistent tegen ongedierte waardoor er geen of nauwelijks bestrijdingsmiddelen gebruikt hoeven te worden. Goed voor mens en milieu! Chiazaden zijn een puur natuur product. De zaden worden niet bewerkt en bevatten geen toevoegingen. Zo van de plant naar je ontbijt, smoothie of tussendoortje! Chiazaden bestaan o.a. uit 18% omega-3 (ALA), 20% proteïnen en 37% vezels. Chiazaden bevatten veel vezels. Vezels bevatten geen voedingsstoffen voor je lichaam, maar ze zijn wel belangrijk voor een goede darmwerking. Ze bevorderen de stoelgang en voorkomen verstopping. Daarbij is het ook belangrijk om voldoende (water) te drinken! Vezels geven je een verzadigd (vol) gevoel. Daardoor wordt de kans dat je teveel eet kleiner! In chiazaden zit de plantaardige versie van omega-3: ALA. Dit wordt door je lichaam omgezet naar de vorm die je lichaam kan gebruiken (EPA en DHA). Die laatste vorm zit ook in bijvoorbeeld vette vis. Je moet 2 gram ALA per dag nemen om het effect te laten hebben. In 15 gram chiazaden zit 2.7 gram ALA. Chiazaden zijn een bron voor de volgende mineralen en spoorelementen: ijzer, magnesium, calcium, fosfor en zink.

Hoe gebruik ik chiazaden? Chiazaden hebben een compleet neutrale smaak. Je kan ze daarom overal doorheen doen. Bijvoorbeeld over een salade of in een fruitsapje. Chiazaden nemen tot 9x hun gewicht in vocht op. Daarom is het goed ze eerst 10 minuten te laten weken in water. Hierdoor vormen ze een soort gel die je lichaam niet alleen voedt, maar ook nog eens hydrateert! Chiazaden hoeven niet gemalen te worden om door het lichaam opgenomen te kunnen worden. De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is 15 gram (1 a 2 theelepels). Verpakt in een bakje van 150 gram.

Allergie-informatie: Chiazaad is glutenvrij. Dit product wordt verpakt in een bedrijf waar ook pinda’s en noten worden verwerkt.

Meer van De Notenkoning

Bekijk alles van De Notenkoning